Jestes tutaj: Home » LITERATURA » Szczęśliwe garnki Beaty Pawlikowskiej. Przepisy na wszystkie pory roku, święta oraz ciastka

Szczęśliwe garnki Beaty Pawlikowskiej. Przepisy na wszystkie pory roku, święta oraz ciastka

(fot. materiały prasowe)Beata Pawlikowska znana jest nie tylko ze swoich podróży, ale też z zamiłowania do gotowania. Teraz prezentuje serię „Szczęśliwe garnki”, w której dzieli się ponad 200 przepisami na szybkie i zdrowe dania. Kolekcja sześciu książek kulinarnych ukazała się wczoraj nakładem Edipresse Książki.

Beata Pawlikowska zaprasza swoich czytelników do bogatego świata smaków i przypraw. W serii „Szczęśliwe garnki” proponuje cztery książki na każdą porę roku – wiosnę, lato, jesień i zimę – oraz dwie części z przepisami na święta i ciastka. Zawarła w nich własne przepisy na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw, takich jak liść laurowy, kminek, lubczyk, czarnuszka czy rozmaryn. Przekonuje, że warto korzystać z lokalnych, nieprzetworzonych i sezonowych produktów, gdyż właśnie takie są najbardziej wartościowe. W swojej kuchni gotuje tylko szybkie i proste dania, przyrządzone z polskich i łatwo dostępnych składników, ale przygotowane zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian.

– „To bardzo prosta zasada, która mówi o tym, że tak samo jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, tak samo dzieją się pewne procesy wewnątrz ludzkiego organizmu. Każdy z nich jest wspierany przez inną grupę produktów. W praktyce chodzi więc o to, żeby podczas gotowania dodawać składniki w określonej kolejności.”

„Kulinarna książka z przepisami na ciastka” to 28 autorskich receptur Beaty Pawlikowskiej na stuprocentowo zdrowe ciastka. Można tu znaleźć przepisy na nowozelandzkie ciastka hobbitów, pirackie ciastka z Karaibów, inkaskie ciastka z amarantusem, chińskie ciastka z czerwoną fasolą czy księżycowe ciastka z Kapadocji. Każdy miłośnik domowych wypieków z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Beata Pawlikowska przygotowała część „Kulinarna książka z przepisami na święta” z myślą o specjalnych okazjach, spędzanych przy rodzinnym stole – takich jak Boże Narodzenie. Prezentuje 34 przepisy na własne, sprawdzone i bardzo zdrowe świąteczne dania, które mogą uzupełnić lub nawet zastąpić tradycyjną, ciężką świąteczną kuchnię. Autorka poleca oryginalny barszcz z białą fasolą, chleb żytnio-jęczmienny z macierzanką, pikantne buraki z imbirem i kolendrą czy kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami.

– „Święta! W polskiej tradycji kulinarnej są słodkie, tłuste i ciężkostrawne. Ale wcale nie muszą być! Moje świąteczne przepisy są lekkie, zdrowe, pełnowartościowe i smaczne. Łatwe do zrobienia i gotowe w pół godziny.”

W części „Kulinarna książka z przepisami na jesień” podróżniczka oferuje przepisy na dobrze przyprawione dania z dużą ilością warzyw, takie jak: dynia z pomarańczami i dzikim ryżem, gulasz dyniowy z fasolą i kolendrą, zupa paprykowa z soczewicą czy kasza jęczmienna z brukselką, rozmarynem i gruszkami. Książka poświęcona zimie zawiera pomysły na dania rozgrzewające i lżejsze do strawienia. Beata Pawlikowska dzieli się w niej recepturami na ciecierzycę z dynią, brukselką i imbirem, kaszę pęczak z kalafiorem, lubczykiem i rozmarynem, zimowy barszcz z zielonym groszkiem czy wzmacniającą kaszę jaglaną z kozieradką i czosnkiem. Z kolei „Kulinarna książka z przepisami na wiosnę” to zestaw potraw pobudzających do życia dzięki swojej naturalnej świeżości. Brokuły pod migdałowymi płatkami, młode ziemniaki z zielonym groszkiem i koperkiem, pierwszomajowa biało-czerwona kasza quinoa z młodą marchewką – to tylko niektóre z zaproponowanych przepisów. W części na letnie miesiące autorka prezentuje 34 pomysły na orzeźwiające, lekkie i pożywne dania, na przykład: koktajl lipcowy na upał, lipcową soczewicę z kalafiorem i ziołami, orzeźwiający sok warzywno-owocowy czy sierpniowy gulasz warzywny z soczewicą.

Beata Pawlikowska zdradza, skąd wzięła się nazwa serii „Szczęśliwe garnki”. Okazuje się, że przy każdej przygotowywanej przez siebie potrawie używa tajemniczego składnika, którym jest… szczypta szczęścia.

– „W mojej szczęśliwej kuchni zawsze gra pozytywna muzyka albo cisza, w której śpiewają ptaki. Gotuję z radością szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników. Wiem z doświadczenia, że w takiej szczęśliwej kuchni i w szczęśliwych garnkach powstaje dobre, szczęśliwe jedzenie, które pysznie karmi ciało i duszę.”

Każdej książce z serii „Szczęśliwe garnki” towarzyszy multimedialna niespodzianka – specjalnie przygotowany film, na którym Beata Pawlikowska zaprasza czytelników do swojej kuchni. Dodatkowy materiał można obejrzeć dzięki aplikacji Tap2C – innowacyjnej aplikacji mobilnej, która umożliwia dostęp do wszystkich funkcji druku interaktywnego. Pozwala ona oglądać ekskluzywne ukryte treści, galerie fotografii i materiały wideo oraz pobierać kupony rabatowe. Aplikacja jest dostępna bezpłatnie w Google Play i AppStore. Edipresse Książki wykorzystuje aplikację w swoich projektach.

O autorce:

Beata Pawlikowska pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Łowca prawdy, przygód i fotografii. Podróżuje do najbardziej egzotycznych miejsc na całym świecie. Autorka reportaży, felietonów oraz kilkudziesięciu książek podróżniczych i poradników, które ilustruje własnymi zdjęciami i rysunkami. Prowadzi audycję „Świat według Blondynki” na antenie Radia Zet. Od lat doradza swoim fanom, jak aktywnie i zdrowo żyć, być odważnym i myśleć pozytywnie.

Comments are closed.

© 2012 Coolturalni24.pl - Lepsza strona kultury

Przejdź na górę strony