Jestes tutaj: Home » MISZ MASZ » Kącik młodego dziennikarza » Pokrzywa – parzący lek

Pokrzywa – parzący lek

(fot. urodaizdrowie.pl)Unikamy jej, bo po dotknięciu jej liści przez jakiś czas odczuwamy nieprzyjemne pieczenie, a następnie swędzenie. Ale to dla naszego zdrowia. Bo pokrzywa jest jak lekarstwo – żeby pomogło, musi być gorzkie.

Pokrzywa posiada właściwości lecznicze, bakteriobójcze, odżywcze, a nawet smakowe. Ma w sobie witaminy, sole mineralne, związki mineralne i mikroelementy. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Napary i herbatki ze świeżej oraz suszonej pokrzywy pomagają w leczeniu anemii, osłabienia, kamicy nerkowej, artretyzmu, nieżytów żołądka i jelit. Pokrzywa obniża cukier we krwi, a także ciśnienie tętnicze. Korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Stosuje się ją przy leczeniu schorzeń skórnych, trądziku, ropni, stanów zapalnych. Ma nieoceniony wpływ na wygląd włosów i paznokci.

Pokrzywa, poza bolącym dotykiem, posiada same zalety. A więc – pijmy na zdrowie.

Comments are closed.

© 2012 Coolturalni24.pl - Lepsza strona kultury

Przejdź na górę strony