Co to jest stewia?
Ostatnimi czasy jednym z modnych, kulinarnych słów stała się stewia. Co to jest i z czym się to je?
Stewia to substytut cukru. Jest ponad 300 razy słodsza, jednak praktycznie nie zawiera kalorii i nie powoduje psucia się zębów. W Ameryce Południowej i Środkowej stewia od wieków jest używana jako środek słodzący. W Polsce, gdzie moda na niskokaloryczne i zdrowe produkty dopiero się rozwija, ten słodzik powoli zdobywa popularność. Tajemnicą stewii są glikozydy stewiolowe, czyli specjalne związki słodzące, które zawarte są w jej liściach i łodygach.
Proszek z suszonych liści stewii doskonale nadaje się do słodzenia herbaty czy kawy. Można go używać jako dodatek do sałatek, dżemów oraz soków. Jednak nie jest dobrym zastępcą cukru w kwestii wypieków.
W sklepach ze zdrową żywnością ceny stewii wahają się w granicach 20-50 złotych. Jednak jeśli nie chcemy kupować gotowego produktu, możemy wyhodować tę roślinę we własnym ogródku lub na kuchennym parapecie. Najlepsze właściwości słodzące stewia ma w jesiennych miesiącach, dlatego to właśnie we wrześniu i październiku najlepiej jest ją zbierać.