Jestes tutaj: Home » LITERATURA » Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa

Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa

(fot. materiały prasowe)Niezwykłe wywiady z mistrzami smakowania, okraszone barwnymi ilustracjami i recepturami kulinarnymi! Łukasz Modelski „Piąty smak”premiera: 6 listopada.

Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.

Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego – Anne Applebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow FoodCarlo Petrini; Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil – Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles MacLean; osobista kucharka Mitterranda – Danièle Mazet-Delpeuch oraz Michel – prawnuk Auguste’a Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich „umami” jest smakiem „pełnym”, „domykającym” inne smaki.

– Jeśli coś jest dobre, nie musi być lepsze. Lepiej cofnąć się parę kroków i znaleźć smak, który nie jest „perfekcyjny”, ale po prostu taki, jak ma być. – Agnieszka Kręglicka

Nie ma dla mnie wielkiej różnicy między kuchnią oznaczoną, powiedzmy, gwiazdkami Michelina a domową, prostą. – Carlo Petrini

Jeśli spytamy Włocha o przepis, nie poda go jak Polak: od A do Z. Włoch, gestykulując, powie: „Usyp górkę mąki, zrób dziurkę, wrzuć trochę jajek, zagnieć”. – Aleksandra Seghi

Co innego mieć złamane serce, a co innego wyrzec się ulubionego dania. Żaden mężczyzna nie jest wart odmawiania sobie najlepszej potrawy na świecie. – Elizabeth Gilbert

Są dwa rodzaje kucharzy: tacy, którzy lubią z przepisu coś wyrzucić, coś zmienić, i tacy, którzy lubią piec. – Anne Applebaum

Comments are closed.

© 2012 Coolturalni24.pl - Lepsza strona kultury

Przejdź na górę strony