Jestes tutaj: Home » MISZ MASZ » Kącik młodego dziennikarza » Szpinak – warto się przekonać

Szpinak – warto się przekonać

(fot. w-spodnicy.pl)Zielone warzywo, które można przygotować na różne sposoby, cieszy się złą opinią szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Ale czy rzeczywiście jest tak niedobre?

Bardzo często zdarza się tak, że osoby, które nie przepadały za szpinakiem jako małe dzieci, zmieniły zdanie na jego temat będąc dorosłe. Ale pozostaje wiele osób, które nadal są zagorzałymi przeciwnikami. Nie jest możliwe przekonać wszystkich do zalet tego smacznego i wartościowego warzywa, ale warto mieć świadomość, że rezygnując z niego dużo witamin, które możemy mieć na wyciągnięcie ręki nas omija.

Naturalną rzeczą jest, że nasze kubki smakowe zmieniają się choćby z racji tego, że dorastamy. Pyszne mięso nadziewane szpinakiem czy naleśniki wyglądają kusząco i zapewne też tak smakują. Warto przekonać się do szpinaku, który jest szalenie zdrowy i smaczny.

Na początek trochę historii. Szpinak został odkryty przez Arabów i przywieziony z wyprawy do Persji w czasach średniowiecznych. Jest to roślina szeroko rozpowszechniona, znana i uprawiana na całym świecie.  Rozpowszechniła się szczególnie w XIX wieku z pomocą pielęgniarek Św. Wincentego a Paulo, które przyrządzały napar z liści szpinaku i leczyły chorych. Kolejny przełom w popularyzacji rośliny przypadł na lata trzydzieste XX wieku w Ameryce.

Badania naukowe potwierdziły, że roślina bogata jest w żelazo i wapń, które są niezbędne w walce z anemią. Zawiera jod, mangan i karoten i wiele innych witamin, szczególnie z grupy B. Przeciwdziała postępowi Alzheimera czy opóźnia postępowanie procesu utraty pamięci. Kobiety walczące z otyłością jeżeli mają w  swoim jadłospisie szpinak mogą liczyć na szybszą utratę kalorii, bowiem zielone warzywo wpływa na metabolizm. Zalecany jest także dla osób, które są zestresowane, bowiem duża ilość magnezu działała  uspokajająco.

Odpowiednio przyrządzony smakuje znakomicie. Szpinak zmieszany z masłem i serem jest świetny jako dodatek do mięsa czy ryb. Naleśniki, pierogi lub lasagne nadziewane szpinakiem także są idealnym sposobem na szybki i zdrowy obiad.  Bardzo często jest tak, że to co wygląda nieciekawie, smakuje lepiej niż moglibyśmy sobie wyobrazić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


dziewięć + = 11

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1 320 018 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© 2012 Coolturalni24.pl - Lepsza strona kultury

Przejdź na górę strony