Jestes tutaj: Home » MISZ MASZ » Rozmowy z przyjaciółką – Drink doskonały

Rozmowy z przyjaciółką – Drink doskonały

„Magia to w dziesięciu procentach sztuczka i w dziewięćdziesięciu sposób prezentacji. Te same zasady odnoszą się do idealnego drinka”.

Nie masz pomysłu na przyrządzenie doskonałego drinka dla Twojego mężczyzny. Nie musisz się zbytnio wysilać aby go zaskoczyć i wprawić w osłupienie. Wyobraź sobie, że „…mężczyzna to istota nieskomplikowana. Nie potrzebuje wyszukanych dziwactw i fajerwerków tak jak kobieta. Nie zapominaj o prostocie, starając się przygotować swojemu mężczyźnie idealnego drinka. Daj sobie spokój z topniejącym lodem i syropem z owoców męczennicy…pamiętaj…IM PROŚCIEJ TYM LEPIEJ”…no już, już nie myśl tyle i podaruj mu po prostu piwo. Piwo to dla mężczyzny napój dokonały, dobrze schłodzone i odpowiednio podane stanowi preludium do wspólnego udanego wieczoru i doskonałego nastroju następnego dnia (o ile oczywiście nie przesadzimy z jego ilością). Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz „piwo” wywodzi się z prasłowiańskiego słowa „pivo” oznaczającego napitek, napój. Nazwa ta jest podobnie tworzona w wielu językach słowiańskich. Odległym krewniakiem prasłowiańskiego słowa „pivo” jest łaciński bezokolicznik „bibere, od którego pochodzić ma wczesnośredniowieczny rzeczownik „biber”, „napój”. Wpływy łacińskie w zawężeniu do piwa występują w wielu językach germańskich, romańskich i innych: angielskim „beer, bretońskim i holenderskim „bier” czy niemieckim „Bier”.   W klasycznym języku łacińskim słowo oznaczające piwo brzmiało „cervesia” i zostało zapożyczone z języka celtyckiego (cera – ziarno, vise – siła). Od niego pochodzą wyrazy w części języków romańskich: w hiszpańskim „cerveza”, czy portugalskim „cerveja”. W niektórych językach zawarte jest indoeuropejskie słowo alu- oznaczające gorzki napój, występuje to w językach duńskim, norweskim czy litewskim. Tyle etymologii może teraz kilka słów o historii piwa: Najstarsze dokumenty dotyczące produkcji piwa wywodzą się z Mezopotamii. 4000 lat p.n.e. w dwurzeczu Eufratu i Tygrysu zaczęła się rozwijać kultura Sumerów. Wygrawerowane w glinianych tabliczkach rysunki oraz teksty w piśmie klinowym opisują warzenie i spożywanie najstarszego znanego piwa – sikaru. Tradycję tę kontynuowali Babilończycy, którzy piwo warzyli z jęczmienia, pszenicy i orkiszu. W słynnym kodeksie Hammurabiego znajdujemy fragmenty poświęcone tematyce piwnej, a w starożytnym Egipcie piwo wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. Na terenie Cesarstwa rzymskiego było ono warzone przez Galów, Celtów i Iberyjczyków. Również rdzenni mieszkańcy Ameryki produkowali (i produkują) własne piwo z kukurydzy, a kultura piwa może tam datować nawet 8000 lat wstecz. W średniowieczu piwo – o niewielkiej zawartości alkoholu i początkowo niefiltrowane – było codziennym napojem w całej Europie poza regionem Morza Śródziemnego, gdzie dominowało wino. Piwo stanowiło także dla mnichów naturalny napój i tylko w szczególnych przypadkach zastępowane było wodą. Drugim filarem stanowiącym ostoję sztuki piwowarskiej w średniowieczu był pan feudalny, który zatrudniał piwowarów, budował warzelnie, kontrolował sprzedaż surowców i sprzedawał piwo. Również browary dworskie działały coraz prężniej. Średniowieczni władcy, dostrzegając w piwie źródło bogactwa – nadawali mu przywileje na warzenie i wyszynk piwa oraz nakładali stosowne podatki regulujące działalność piwowarską. Zmiany w piwowarstwie następowały powoli, a liczne wojny skutecznie hamowały rozwój. Dopiero zapoczątkowany w XVIII w. postęp techniczny i rozwój gospodarczy przyniosły znaczne zmiany dla browarnictwa europejskiego. Istotną rolę odegrały tu odkrycia i wynalazki takie jak: termometr alkoholowy, badania nad fermentacją czy odkrycie kwasu węglowego. Prawdziwa piwna rewolucja nastąpiła jednakże w XIX wieku, zapoczątkowało wtedy nowy gatunek: pilzner. Tradycje piwowarskie na ziemiach polskich sięgają najdawniejszych czasów, dziejów ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. Piwo było najbardziej popularnym napojem alkoholowym wśród Słowian. O piwie warzonym z pszenicy, jęczmienia, żyta i orkiszu wspomina Jan Długosz i Gall Anonim, a najstarszym dokumentem wzmiankującym o piwie w Polsce jest kronika Thietmara z Merseburga. Piwo w Polsce szybko stało się lubianym i popularnym trunkiem, a wraz z rozwojem średniowiecznych miast nastąpił również szybki rozwój browarnictwa. Obecnie branża piwowarska należy do najszybciej rozwijających się gałęzi gospodarki. Przyczyną tego jest sukcesywny wzrost spożycia piwa, zmiana preferencji konsumentów częściej sięgających po alkohole słabsze oraz podniesienie poziomu technologicznego, który jest obecnie jednym z najwyższych na świecie. „Piwo jest więc najwyraźniej idealnym drinkiem, ale trzeba wziąć pod uwagę czynnik prezentacji…” Oto zestaw wskazówek, jak podać ten wyjątkowy trunek aby zaskoczyć i wprawić w osłupienie naszego mężczyznę oraz „…zyskać pewność, że serwujemy płynną doskonałość”

  1. Pięć minut przed podaniem piwa należy przełożyć je do zamrażarki, aby uzyskać maksymalny efekt schłodzenia. Czy wiesz co to oznacza droga przyjaciółko. Masz dokładnie pięć minut aby się przygotować i zapewniam Cię, że te magiczne pięć minut w zupełności wystarczy. Pamiętaj, że w idealnym męskim świecie piwo podają skąpo ubrane brazylijskie tancerki ale spokojnie nikt Cię nie zmusza do założenia takiego stroju. Wystarczy jeśli wybierzesz coś dopasowanego i kobiecego. Dopasuj strój do swoich walorów, wyeksponuj nim atuty i zatuszuj niedoskonałości sylwetki. Nie lubisz swoich ramion – zarzuć na nie delikatny, cienki szal – najlepiej w „żywym”, efektownym kolorze. Odłóż kapcie w kąt, dzisiejszy patent na sukces to oczywiście szpilki. Doskonale wysmuklą łydki i dodadzą Ci kilku centymetrów. W ramach zbliżającego się Euro, wybierz właśnie te w intensywnie czerwonym kolorze. Stań przed lustrem, popraw włosy i odśwież poranny make up. Wystarczy odrobina powiększającego usta błyszczyku, muśnięcie różem kości policzkowych i lekki transparentny, najlepiej lekko matujący puder w strefie T (czoło, nos, broda). Kilka kropli ulubionych perfum i możesz ruszać na podbój serca ukochanego.
  2. Otwierając piwo, uważaj by na Ciebie nie prysnęło. Prawie każda kobieta wie, że usunięcie plam po piwie zwłaszcza z satynowych tkanin graniczy niemal z cudem.
  3. Spokojnie, nie musisz szukać żadnego kufla, ani wyjątkowej szklanki, mężczyźni uwielbiają piwo – z tej butelki z doskonale długą szyjką, zaoszczędź czas i energię i zwyczajnie nie przelewaj.
  4. Pamiętaj, że karmi czy piwo imbirowe to nie napój dla Twojego mężczyzny, a raczej dla Ciebie, wybieraj te mocniejsze trunki o wyższej zawartości alkoholu, chyba że trafiłaś na miłośnika czeskich klimatów.
  5. I ostatnia rada. Wciągnij brzuch, popraw dekolt – eksponując biust. A gdy już dotrzesz w piętnasto-centymetrowych 🙂  szpilkach do sofy dla leniwców…”nie zapomnij pochylić się jak najgłębiej przy podawaniu mu butelki. Dzięki temu będzie miał okazję podziwiać Twoją piękną, nazwijmy to „prezencję””.

Powyższe rady oczywiście nie odnoszą się do stosowania na co dzień. Potraktuj je Droga przyjaciółko jako zestaw wskazówek na wyjątkowe okazje, które podsycą atmosferę Waszego związku i wprowadzą do Waszego życia ciekawe i atrakcyjne urozmaicenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


jeden × 9 =

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1 290 032 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© 2012 Coolturalni24.pl - Lepsza strona kultury

Przejdź na górę strony