Jestes tutaj: Home » WYDARZENIA » Polska » Afery w branży spożywczej zaszkodzą polskim producentom

Afery w branży spożywczej zaszkodzą polskim producentom

Coraz większy odzew za granicą ma ujawniona kilka dni temu przez dziennikarzy TVN afera związana z dodawaniem przemysłowej soli do żywności (w szczególności do wędlin i nabiału). Ostatnio wyszło też na jaw, że oprócz soli w Polsce fałszowano susz jajeczny wykorzystywany głównie w cukiernictwie, piekarnictwie, a także przy wyrobie wędlin i makaronów. Cały proceder w przypadku soli trwał 10 lat, a suszu – co najmniej 4.

Wyniki analizy produktów spożywczych zawierających sól przemysłową nie potwierdziły jej szkodliwego wpływu na zdrowie. Jednak ekspertyza Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach nie uspokoiła konsumentów. Domagają się ujawnienia listy producentów, którzy dodawali do żywności sól uznawaną za odpadową. Prokuratura i sanepid odmawiają ujawnienia tych danych.

Zaniepokojeni odbiorcy z zagranicy już zaczęli ograniczać dostawy, a izby producentów w Czechach, Niemczech, na Litwie, w Irlandii i w Anglii ostrzegły konsumentów przed kupowaniem jedzenia pochodzącego z Polski. O tym, jak poważne będą konsekwencje afer, okaże się w ciągu najbliższych tygodni. W ubiegłym roku polskie firmy sprzedały za granicę żywność o wartości ponad 15 mld euro. Teraz spodziewają się znacznego spadku zamówień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


9 − = cztery

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1 310 340 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© 2012 Coolturalni24.pl - Lepsza strona kultury

Przejdź na górę strony